Child theme u WordPress-u

Ukoliko ste pročitali prethodni članak na ovom sajtu, ovo je nastavak koji objašnjava kako se prave i čemu služe child teme u WordPressu.

 

WordPress programeri su omogućili unutar WordPress-a mogućnost da se stvori child tema kako bi mogla da se stvori pod tema koja je bazirana na karakteristikama i funkcionalnostima svoje roditeljske teme. Dete, child tema vam daje mogućnost da se modifikuje roditeljska tema na takav način da se uzmu iz nje ve one funckionalnosti koje su nam za sajt potrebne, ali da se određene stvari roditeljske teme prilagode na takav način da se uklope u potrebe korisnika našeg sajta.

 

Prednosti stvaranja child teme

Child tema vam omogućava da stvorite novu temu baziranu na roditeljskoj temi sa malim ili drastičnim izmenama izgleda i funkcionalnosti roditeljske teme. Istovremeno, moguće je promeniti i dodavati funkcionalnosti child temi a da se ni malo ne utiče na iste ili slične postojeće funkcionalnosti unutar roditeljske teme. Istovremeno, child temu koju smo mi napravili neće ni na koji način poremetiti ažuriranja koja možemo vršiti nad roditeljskom temom. Štaviše, ukoliko je tema koju smo imali instaliranu na našem WordPress-ovom sajtu kupljena, ažuriranja roduteljske teme koju izdaju firme ili pojedinačni programeri koji su zaslužni za stvaranje roditeljske teme mogu nam biti vodič za održavanje i unapređenje naše child teme.

 

Kako funkcioniše WordPress-ova child Tema

 

Child tema se nalazi unutar odvojenog foldera u odnosu na rodiuteljsku temu i svaka child tema mora da ima sopstveni stzle.css i function .php fajl. o ovim fajlovima smo već govorili u prethodnom članku. Dodatni fajlovi za uređenje child teme mogu biti dodati unutar ovog foldera po potrebi.

Upotrebom relevantnih .css i .php fajlova, možemo da prilagodimo bilo koji stil ili izgled pojedniačnih delova sajta, da samostalno izprogramiramo skripte koje će uticati na ponašanje teme i da dodajemo skripte koje nisu ni prisutne u roditeljskoj temi.

Child temu ćemo najbolje razumeti ako je posmatramo kao sloj koji se nalazi iznad roditeljske teme. Kada posetilac učita naš sajt u svom pretraživaču, WordPress će prvo učitati uključenu child temu, a zatim sve stvari koje unutar child teme nedostaju ići će da traži unutar foldera u koji je smeštena roditeljska tema. Odatle će uzimati sve nedostajuće stilove i funkcionalnosti. Rezultat će biti takav da pomoću child teme mi zapravo prepisujemo sve one stvari iz roditeljske teme koje su nam se svidele, a umesto da dupliramo kod praveći celu novu temu iz početka, mi zapravo samo unutar child teme pregazimo, uradimo override roditeljske teme sa našim željenim funkcionalnostima, izgledom i ponašanjem.

Na kraju, trebalo bi napomenuti da se i roditeljske i child teme smeštaju unutar WordPress*ove strukture u wp-content/themes folder.

 

Registorvanje child teme se radi unutar foldera child teme upisivanjem na početku style.css fajla sledećeg koda:

 
/*
Theme Name: Moja Child Tema
Theme URL: http://skolaprogramiranja.com
Description: Twenty Seventeen Child Theme
Author: Laza Cvika
Author URL: https://portfolio-site-lazar-nikolic.web.app/
Template: twentyseventeen
Version: 1.0.0
Text Domain: twentyseventeen-child
*/ Css pravila za child temu idu nakon ove linije