Instaliranje Node.js-a i pokretanje prvog programa

Da bi uopšte mogli da pravimo programe za Node.js moramo prvo da imamo instaliran Node na našoj lokalnoj mašini. Proces instalacije je relativno jednostavan i nije previše zahtevan za vaš kompjuter. Svaki računar koji može da instalira internet pretraživač, mora da bude u stanju i da instalira na svoj hard disk i Node.js. Za početak, trebalo bi otići na zvaničnu internet stranicu Node.js-a i odande skinuti ili najnoviju ili poslednju stabilnu verziju Node.js okruženja. Instalacione fajlove za Node.js možete pronaći klikom na ovaj link.

 

Odlaskom na ovaj link pronaći ćete opcije za skidanje Node.js verzija za vaš operativni sistem. Nakon što odaberete Linux, Windows ili macOS, sačekajte da se na vaš računar svuče instalacioni fajl sa Node.js-om. Nakon toga pronađite folder gde je Node skinut i otvorite instalacioni fajl. Odatle je sve prilično jednostavno. Samo bi trebalo da propratite uputstva za instaliranje i da klikom na Next dugme završite sam proces instalacije. Nakon što vam je Node instaliran na vaš računar, bićete u stanju da pišete Javascript programe koji će moći da se izvršavaju na vašoj lokalnoj mašini. Pa hajde da probamo zajedno da napravimo jedan takav prost program.

 

Prvo, napravite folder negde na vašem kompjuteru i unutar tog programa napravite jedan fajl koji će se zvati index.js.

U njemu dodajte sledeći kod:

var a = 5;

var b = 5;

console.log('Rezultat je ', a + b);

Da biste pokrenuli ovaj program, ono što treba da uradite je da izdate komandu za pokretanje ovog programa. Ukoliko ste na Windows kompjuteru, otvorite terminal tako što ćete stisnuti Windows dugme + r i ukucati cmd u input polje pa onda Enter. Zatim pronadjite dir i cd komandama folder koga ste malopre napravili. Ukoliko ste na Linuxu, samo u folderu gde ste napravili ovaj index.js fajl desnim klikom miša odaberite opciju Open terminal here. Na macOS-u ćete otvoriti terminal kombinacijom dirki na tastaturi Control + Option + Shift + T. Nakon toga pronadjite vaš folder pomoću cd i ls komandi. Kada uđete unutar terminala u folder gde se nalazi fajl koga ste malopre napisali, sve što bi trebalo da uradite da pokrenete napisan program je da ukucate node index.js. I eto ga izvršeni program. U vašem terminalu bi trebalo da vidite “Rezultat je 10”.

 

Možda nije mnogo, ali za početak znate kako da napravite i pokrenete Node.js program.