Kako se instalira WordPress?

WordPress je softver koji se koristi za razvoj web stranica. Budući da je softver, kao i svi ostali softveri, mora se instalirati na kompjuter kako bi mogao da se pokrene. Kompjuter na koga bi trebalo instalirati WordPress se obično zove server. Šta to znači? Serveri su kompjuteri kojima je dodeljena uloga da budu u internet saobraćaju zaduženi za “davanje odgovora”. Naime, kada vi u vašem pretraživaču ukucate internet adresu nekog sajta, sadržaj tog sajta se nalazi unutar nekog foldera na nekom kompjuteru.

 

Nakon što vi u pretraživaču ukucate adresu sajta i pritisnete Enter komandu, vaš pretraživa, preko DNS sistema, nađe na kom kompjuteru se nalazi sajt koga ste vi tražili i podnese zahtev tom kompjuteru da mu se taj sadržaj da. Taj kompjuter onda, na podneti zahtev odgovori sa sadržajem koji je povezan sa tom adresom tako što ili pošalje fajlove koji su povezani sa tom adresom, ili izvuče podatke iz baze podataka i te podatke u nekom formatu, obično JSON formatu, ponekad i XML-u, vrati nazad onom kompjuteru koji je zahtev i podneo.

 

Kompjuter koji prima zahteve i koji šalje odgovore se naziva server. Wordrpress o kojem govorimo, je softver koji se instalira na server kompjuteru. Medjutim, da bi WordPress uopšte obavljao posao za koji je namenjen, trebalo bi da na serveru prvo bude instaliran neki od sledećih programa: MAMPP, WAMPP ili XAMPP. Nakon što se instalira neki od ovih softvera koji služe da se napravi baza podataka, trebalo bi da skinete sa wordpressovog sajta najsvežiju WordPressovu instalaciju. Nju možete pronaći klikom na ovaj link.

 

Ukoliko ste već zakupili negde neki domen i hosting (obično su hostinzi radjeni u CPanel-u) potrebno je da u root folderu, folderu koji se nalazi na vrhu vaše hosting strukture, napravite folder čije će ime biti www i u njega ubacite celokupan sadržaj onoga što vam je došlo sa wordpress instalacionim paketom.

Ukoliko razvijate vaš sajt na lokalnoj mašini, u zavisnosti od toga koji ste od malopređašnje pomenutih programa skinuli (MAMPP, WAMPP ili XAMPP), potrebno je da odete u folder tih programa, koji se obično nalazi na C:// particiji vašeg kompjutera i da tamo napravite ili uđete u www folder i prebacite kompletan sadržaj vaše wordpress instalacije.

 

Sledeći korak je da odete ili na domen, ukoliko ste ga već zakupili, ili da odete preko pretraživača na adresu localhost i da samo propratite korake koje vam sama WordPress instalacija predlaže.

Instaliranje WordPressa je poprilično lako, te samo bi trebalo da pratite korake i uputstva koje vam WordPress predlaže.