Šta je Python i za šta se koristi?

Programski jezik Pajton postoji već duže od tri decenije i za to vreme je polako ali sigurno sticao sve veću i veću popularnost. Nastao je u Holandiji krajem osamdesetih godina prošlog veka i od tada pa do danas je open source jezik, što znači da je besplatan za upotrebu i da ga održava zajednica programera koji su zaljubljeni u ovaj jezik i njegovu sintaksu.
A sintaksa ovog jezika je jedinstvena. Naime, za razliku od ogromne većine drugih programskih jezika, ovaj jezik ne upotrebljava vitičaste zagrade kako bi razdvojio blokove koda, niti zahteva od korisnika da stavlja tačku zarez na kraju komande kako bi jezički interpreter znao kada je kraj komande. Pajton jednostavno za ovo upotrebljava indentaciju, upotrebljava tab dugme vaše tastature.

Zbog ovoga, kao i zbog mnogih drugih osobina, na primer, kako mu se pišu petlje i uslovi, ovaj jezik vrlo često služi kao uvod u programiranje za mnoge mlade ljude širom planete. Ogroman broj država koje u školskim kurikulumima imaju programiranje, upravo za ovu potrebu koriste Pajton, te ni Srbija ne odstupa od ovog pravila. Pajton se za ovu upotrebu, kao uvod u programiranje pokazao kao vrlo koristan jezik. Madjutim, ovde se ne završava njegova upotrebna vrednost.

Danas se Pajton jezik koristi uglavnom za par stvari. Prva je za embeded programiranje. Veliki broj paketa, paketnih programa koje Pajton ima (po ovome je Node.js sličan Pajtonu), služi da bi se isprogramirale mašine koje su povezane sa nekim kompjuterom. U pitanu su mali kompjuteri poput Arduina, RaspbarryPi ili Xbee.

Takodje, Pajton se upotrebljava veoma često i za programiranje i razvoj platformi za veštačku inteligenciju. Pajtonov TensorFlow je najupotrebljavanija biblioteka za sve aplikacije koje imaju veštačku inteligenciju u sebi.

Pajton je, kada se upotrebljava za veštačku inteligenciju odličan i za analiziranje velikih količina podataka (Big Data), te ga upotrebljavaju ljudi koji se bave statističkom analizom, analiziranjem i menjanjem DNK ili velikih količina podataka koji se dobijaju sa interneta ili iz drugih izvora podataka.

Ono po čemu je Pajton možda i najpoznatiji jeste njegova sposobnost da brzo pretražuje internet i da pronalazi na njemu željene podatke. Ovo je jedan od razloga zbog čega ga u Google kompaniji upotrebljavaju za indeksiranje i rangiranje internet stranica unutar svog pretraživača.

Pajton možete instalirati na vaš kompjuter prateći uputstva koja možete pronaći klikom na sledeći link.