Šta je to Node?

U poslednjih desetak godina se u svetu programiranja dešava jedna vrlo zanimljiva pojava. Jedan programski jezik postaje sve popularniji i sve prisutniji među programerima.
Taj jezik je JavaScript. Sve do završetka prve polovine dvehiljaditih, nekoako je bilo ustaljeno da ukoliko želiš da programiraš mašine, da se to obično rdi u C++ jeziku, ukoliko želiš da praviš servere, to se radilo u Javi ili C# jeziku i tome slično. JavaScript jezik je nekako uvek bio vezan za internet pretraživače i njegov zadatak je bio samo da se bavi ponašanjem elemenata na web stranicama i nije bio u stanju da radi mnogo više od toga.

Međutim, na jednoj medjunarnodnoj programerskoj konfernciji je, 2009. godine u Berlinu, programer Rajan Dal predstavio svoj projekat koga je nazvao Node.js i tada je nastala eksplozija upotrebe JavaScripta koja se nije zaustavila ni do danas. Zahvaljujući Nodu, Javascript je postao najpopularniji i trenutno najupotrebljavaniji programski jezik na svetu sa ubedljivo najviše pitanja postavljanih na poznatom sajtu StackOverflow kao i sa najviše otvorenih pozicija u svetu zapošljavanja programera.

 

Šta je zapravo Node.js?

Budući da je JavaScript bio vezan za pretraživače i da je to script jezik u pitanju, JavaScript nikada nije bio u stanju da direktno komunicira sa kompjuterskim hardverom, već je uvek morao da postoji jezički sloj između JavaScript izvršnog konteksta i same mašine. Taj jezički sloj je zapravo bio browser engine koji je bio pisan u C++ jeziku i svaki od čuvenih proizvođača internet pretraživača je sam razvijao svoje browser engine-e. Google je razvio svoj koga je nazvao V8 i taj engine je bio otvoren za upotrebu. Ono što je Rajan Dal uradio je bio to da je izolovao iz Google-ovog internet pretraživača taj V8 engine i omogućio da se on samostalno instalira na kompjuteru kao što se instalira i bilo koji drugi program, a onda on služi kao interpretator između Javascript programa i samog kompjutera. Ovo znači da bilo koja mašina na koju može da se instalira Node, može da se programira pomoću Javascripta.

 

Ovo je odjednom značilo da Javascript nije više samo jezik koji se upotrebljava za ponašanje elemenata na internet stranicama, ono što se obično naziva frontend programiranje, već da sada može da se koristi Javascript i za programiranje servera, takozvani backend, kao i za programiranje mašina, takozvani embeded. Danas se preko Noda, u Javascriptu razvijaju i veštačka inteligencija, prave se baze podataka i radi se analiza velikih količina podataka. Zato je bitno da se kao ljudi koji su zainteresovani za programiranje bavimo i Node.js-om, te ćete ovde na sajtu Edutech školice moći da čitate više o tome.