Struktura admin panela u WordPress-u

Na slici sa leve strane nalazi se slika koja predstavlja kako izgleda prosečan administratorski panel u wordpress okruženju. Izuzetna jednostavnost korišćenja je predstavljena tako što su celine koje wordpress ima na admin panelu uokvirene u tri različite boje o kojima će sada biti više reči.

 

Žutom bojom je pri vrhu okviren gornji meni koji sadrži nekoliko stvari. U srkoz gornjem levom uglu nalazi se ikonica koja vas vodi na wordpress-ov sajt gde možete pronaći dokumentaciju o tome kako wordpress funkcioniše, ako i pomoć ili podršku za probleme koji eventualno mogu da nastanu korišćenjem ove platforme. Zatim, imamo link koji nas vodi do klijentske strane našeg sajta, onoga što vide posetioci našeg sajta., imamo potom skraćenice koje nas vode do skorijih komentara na sadržajima nešeg web mesta i imamo +New dugme koje nam daje mogućnost da ubacimo na sajt nov post, stranicu, medijski sadržaj i tome slično. Na kraju, u gornjem desnom uglu imamo ikonicu sa trenutno ulogovanim administratorom i to je klasičan upravljački servis za trenutnog administratora.

 

Crvenom bojom je uokviren meni koji se bavi izgledom i sadržajem sajta. Unutar tog menija je sve ono što je najvažnije za sadrža, izgled i ponašanje sajta. Tu imamo mogućnost da menjamo strukturu menija, da dodajemo nove menije ili brišemo stare. Takođe, tu možemo dodavati stranice za sajt, ali možemo i praviti postove – objave koje će se nalaziti ili unutar okvira već postojećih stranica ili će biti sastavni deo menija. na kraju, imamo Tools menija opcije da menjamo izgled sajta, njegove boje, njegove widget-e i da eventulano dodajemo plugin-ove koji dodaju nove funkcionalnosti našeg sajta. O svemu ovome možete pronaći na našem sajtu.

 

Na kraju, ono što je uokvireno plavom bojom, centralni panel, je radna površina. Kada odaberete neku od opcija unutar gornjeg ili levog menija, sve opcije i funkcionalnosti koje vam taj odabrani meni nudi naći če se unutar okvira plave boje. Tu ćete moći da dodajete tekstualni sadržaj postova ili stranica, kao i da upravljate widget-ima i plugin-ovima.

 

Sve u svemu, jednostavnost upotrebe administratorskog dela sajta je ono što je i učinilo WordPress toliko popularnom platformom za upravljanje internet sadržajima.