Teme, vidžeti i dodaci u WordPress-u

Ukoliko ste pročitali prethodni članak o WordPress-u na ovom sajtu, vreme je da predjemo na sledeći nivo upoznavanja sa WordPress-om. Naime, trebalo bi da vidimo šta su to teme, vidžeti i dodaci za WordPress.

Za izgled vašeg WordPress sajta zadužene su dve stvari od ovih pobrojanih tri. To su teme i vidžeti. Temom se naziv askup fajlova koji su zaduženi za to da WordPress platformu obaveste o tome kako će izgledati prednji, korisnički deo vašeg sajta. Donekle, tema može modifikovati i izgled administratorskog panela. Kako će izgledati zaglavlje vašeg sajta, šta će se nalaziti sa leve, a šta sa desne strane vašeg sajta, sve se to odlučuje unutar teme WordPress-ovog sajta. Iako je već rečeno na prethodnim mestima da je WordPress lak za upotrebu administratorima, za pravljenje tema je ipak neophodno poznavanje programskih jezika koji se koriste za izradu Web sajtova i aplikacija. Teme se dakle mogu ili samostlno napraviti ili se jednostavno mogu kupiti.

 

Postoji nekoliiko vrlo poznatih sajtova gde programieri koji prave teme za WordPress sajtove prodaju svoja gotova rešenja za teme od kojih je najpoznatiji Themeforest. Tamo možete pronaći gotova rešenja koja je vrlo lako upotrebiti na vašem sajtu. Ono što bi trebalo da uradite je ili da folder sa temom ubacite u folder strukturu vaše WordPress instalacije, pa da je kroz administratorski panel uključite ili da je direktno kroz administratorsko okruženje WordPressa instalirate. Osim tema, za izgled vašeg sajta se brinu i vidžeti. Ukoliko imate, na primer, tekstualni sadržaj na vašoj stranici koji se proteže samo do polovine širine vaše stranice, a ostatak prostora je prazan, možete kroz administratorski panel reći vašoj WordPress temi da želite da se na toj desnoj, praznoj strani nalazi vidžet. Vidžet je zapravo mesto gde unutar šireg organizacionog prostora vaše stranice može dodati nove dodatne funckionalnosti vašem sajtu. Na primer, unutar vidžeta možete dati mogućnost posetiocima vašeg sajta da se uloguju u vaš sistem kao korisnici, da imaju pregled kalendara, da imaju vremensku prognozu i mmnoge druge stvari.

 

Ovim smo došli do dodataka ili plugin-ova WordPress sajtova. Uglavnom, sve ove dodatne funkcionalnosti koje sajtovi imaju, kao što je vremenska prognoza, uživo praćenje sportskih rezultata ili live dopisivanje sa drugim korisnicima sve se to odvija preko WordPress dodataka. Dodaci ili plugin-ovi su mali softveri koji se dodatno instaliraju unutar već postojeće WordPress instalacija kako bi WordPress sajtovima dali dodatne opcije i omogućavali nova ponašanja koja sama WordPress instalacija nije imala prilikom instaliranja. Plugin-ovi se dele na one koje korisnik vašeg sajta vidi i na one koji su samo za administratore. Dodacima se manipuliše kroz desnu stranu strukture admin panela. Kada idaberete dodatak koga želite da instalirate ili koji je već unutar vašeg sistema, u centralnom delu će vam biti ponuđene opcije za sve funkcionalnosti tog plugin-a i moći čete da birate ono što je vama za funkcionalnost vašeg sajta neophodno.